Ensimmäiset työpäivät -Miisa


Ensimmäiset päivät NIRUK designissa on ollut tosi mielenkiintoisia. En yhtään odottanut, että pääsisin tekemään tälläsiä juttuja, ja muutaman kerran epäilin kykenenkö tekemään hyvää työtä. Työporukka on kuitenkin kannustava ja ystävällinen, joten se helpottaa välillä syntyviä paineita.



Ensimmäisenä päivänä ensimmäinen työ oli tehdä puulevystä kuutio muotti. Tyyli oli lähes vapaa, kunhan vaan muotin sisällysmitat olisi 20x20. Työkoneet oli uusia, mutta pienellä avustuksella homma hoitui. Kuvassa David, työkaveri joka toimii paljon mun apuna.


Palojen reunat piti teipata

Valmis muotti

Seruaavaksi kipsi kaadettiin muottiin

Vähän kuivunut kipsi


Seuraava tehtävä oli tehtävä, minkä tuun tekemään jokaisena tulevana työpäivänä. Mukien piirtely.

Tehtävänä on piirtää nopeita hahmotuksia mukien muodoista. Piirroksista ei pidä tulla todella tarkkoja tai monimutkaisia, vaan nopeita hahmotelmia. Niitä piirtäen muotojen hahmottaminen sekä silmän ja käden yhteistyö harjaantuu. Mulla on jo pino piirrustuksia neljästä eri muki mallista, ja pino vaan kasvaa.

Toinen päivä, tiistai


Toisena päivänä sain tietää mihin kipsikuutiota käytetään, ja tieto sai mut ehkä vähän hermostuneeksi.

Mun pomo opettaa yliopistolla kurssia nimeltä language of form jokainen keskiviikko, ja mä olen keskiviikkoisin yksi oppilaista. Muut oppilaat oli tehnyt saman kipsikuution ja siitä veistoksen, ja koska mäkin oon samalla tunnilla, mullakin piti olla veistos. Joten, kun olin päivän ensimmäisen puolen tunnin ajan piirrellyt kuppeja, aloin sen jälkeen suunnittelemaan veistosta.



Pitkän suunnittelun jälkeen päädyin tällaiseen muotoon. Sain avuksi useita kirjoja (joista suurin osa oli saksaksi) ja sain vapaasti etsiä tietoa netistä. Netistä löytynyt tieto ei kauheesti tuottanut tulosta ja kirjat veivät vaan muihin ideoihin, joten aloin itse keksimään jotain sopivaa aloittelijalle.


Sahaaminen oli työlästä



Tämän kuvan jälkeen en hirveesti nappaillut kuvia. Olin aika uppoutunut työhön, oli kiva kokeilla jotain ensimmäistä kertaa.


Sahaamisen, raspaamisen ja hiomisen jälkeen päädyin tähän. Sitten oli päivä pulkassa.

Kolmas päivä, keskiviikko




Yliopiston työpajalla esiteltiin kaikki veistokset, kerrottiin työvaiheista ja kerrottiin sen lisäksi, miksi valitsi juuri sen muodon veistokselle. Valitsin itse muodon sen takia, että halusin kokeilla pyöreitä ja sileitä muotoja (veistoksen yläosa) ja halusin kokeilla neliömuodon ja terävien kulmien tekemisen (veistoksen alaosa).

Sitten saatiin uusi tehtävä.



Edellisessä tehtävässä kuutiosta veistettiin pois, ja nykyisessä tehtävässä kipsiä pitää lisätä kuutioon niin, että lopputuloksesta ei näkisi sen olevan alunperin kuutio. Aivot sai raksuttaa jonkun aikaa että sain keksittyä toimivan ratkaisun.


Sain tähän asti tehtyä työt, jonka jälkeen sitten piirtelin mukeja studiolla ja vein lähetyksiä postiin. Sain myös osallistua ideointiin uudessa projektissa, ja olla tuomaristona parhaiden pintojen valitsemisessa.

Työpäivien jälkeen on tosi uupunut olo, koska aivot käy kierroksilla englannin puhumisen ja jatkuvan 3D ajattelun vuoksi. 3D piirrustuksia on myös koulussakin tehty, mutta ei näin paljon jatkuvalla syötöllä.

Oon kyllä huomannut itsessäni kehitystä suunnitelmien piirtämisen ja nopean ajattelun puolella, mukienkin muodot taittuu paperille helpommin jo kolmantena päivänä. Silti on vielä kehitykselle varaa.

Kommentit